Vi bruker informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler på fiskeridir.no for å forstå hvordan besøkende bruker nettsiden, slik at vi kan forbedre tjenestene våre. Du kan hele tiden endre samtykket ditt her.

Fiskeridirektoratets handlingsplan mot marin forsøpling

Fiskeridirektoratet har vedtatt en egen handlingsplan mot marin forsøpling som fiskerinæringen, fritidsfiskere og havbruksnæringen er kilde til.

Store mengder plast og andre solide materialer fra menneskelig aktivitet er på avveie i det marine miljø, og i vår del av verden ser vi at en betydelig mengde av forsøplingen har opphav i næringer og aktiviteter som vi forvalter. Fiskeridirektoratets handlingsplan mot marin forsøpling legger føringer for arbeidet vårt for reduksjon av marin forsøpling fra yrkesfiske, fritidsfiske og havbruksnæringen fra 2021, til og med 2025.

Handlingsplanen inneholder tiltak som på ulike måter kan bidra til redusert forsøpling i havområdene våre, blant annet gjennom opprydningstiltak, forebyggende arbeid og satsning på forskning og utvikling.

Arbeid med forebyggende tiltak blir svært viktig for å redusere forsøplingen i et langtidsperspektiv. Likevel blir det fremover like viktig som alltid å rydde opp i avfall, spesielt tapte fiskeredskap for å redusere plastforsøpling, skjult beskatning og uetisk død for fisk og skalldyr. 

I tilfeller hvor det er vanskelig å unngå en viss mengde forsøpling, vil det implementeres tiltak som kan redusere forsøplingens påvirkning på miljøet og legge til rette for gjenfinning og opprydning.

Vi vil i stor grad jobbe med tiltakene i samarbeid og dialog med næringsaktører, fritidsfiskere, forskningsinstitusjoner, private og andre offentlige aktører.

Fiskeridirektoratets handlingsplan mot marin forsøpling

Yrkesfiske

For yrkesfiske ønsker vi blant annet at det skal være gode ordninger for mottak og håndtering av avfall og effektive løsninger for rapportering av redskap.

Materialutvikling for at fiskeredskap skal avgi mindre plastfragmenter gjennom slitasje vil også være en del av det langsiktige arbeidet.

Fritidsfiske

Innen fritidsfiske er et viktig steg i forebyggingen å sikre tilstrekkelig kunnskap om riktig bruk av fiskeredskapet. Vi vil derfor ha et stort fokus på formidling og kunnskapsspredning. I tillegg arbeider vi for å få på plass løsninger og krav om merking av selve redskapet og rapportering av tapt redskap.

Havbruk

For havbruk har vi mer begrenset kunnskap og erfaring og her vil vi derfor blant annet drive kunnskapsinnhenting. Også her er det viktig med gode løsninger for mottak og håndtering av avfall.

I tillegg vil vi blant annet bruke vår myndighet til å drive tilsyn rettet mot marin forsøpling og sikre opprydning av akvakulturlokaliteter som er tatt ut av drift.

Status

Vi nærmer oss etter hvert slutten på handlingsplanens femårsperiode. Vi opparbeider oss stadig kunnskap og erfaring om hvilke tiltak som fungerer godt, og hvilke som vi av ulike grunner ikke vil komme i mål med innen planens tidsramme. Vi jobber videre med tiltakene i handlingsplanen, og parallelt bruker vi den opparbeidete kunnskapen til å revidere planen og finne ut hvordan vi best kan arbeide mot marin forsøpling i årene fremover. I løpet av 2025 vil vi legge frem en ny/revidert handlingsplan for arbeidet fra 2026 og videre.

Status på arbeid med marin forsøpling - mai 2023

Status på arbeid med marin forsøpling- februar 2022