Vi bruker informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler på fiskeridir.no for å forstå hvordan besøkende bruker nettsiden, slik at vi kan forbedre tjenestene våre. Du kan hele tiden endre samtykket ditt her.

Feil rapportering for å få MSC-torsk

Fiskeridirektoratet har også i vinter registrert at det blir rapportert torsk tatt utenfor 12 nautiske mil, men der sporingen viser at fisken er tatt innenfor 12 nautiske mil.

Torsk som er fisket utenfor 12 nautiske mil er sertifisert til å være del av en bærekraftig bestand og godkjent av Marine Stewardship Council (MSC). Dette vil kunne gi høyere pris i markedet enn torsk innenfor 12 nautiske mil som ikke er MSC-godkjent.

Torsk som er fangstet innenfor 12 nautiske mil blir av MSC karakterisert som kysttorsk, og dermed del av en bestand som blir regnet for å være utenfor bærekraftige rammer.

Ved å føre torsk fangstet innenfor 12-mila og deretter rapportere den som fangstet utenfor vil man kunne oppnå prisfordeler man ikke skal ha, og det vil være konkurransevridende overfor andre fiskere, som rapporter lovlig.

– Men det er relativt enkelt for oss å kunne dokumentere at fiskefartøy som sporer ikke har vært utenfor 12-mila. Denne type feilrapportering er brudd på Landingsforskriften og vil kunne medføre straffereaksjoner som for eksempel gebyr og inndragning, sier fungerende seksjonssjef for seksjon fiskerikontroll og veiledning, Bjørn Håvard Rønnevik.

Oppdatert: 02.02.2023