J-198-2001: (Utgått) Forskrift om endring av forskrift om inndragning av fangst og anvendelse av inndratte midler.

Erstattet av: J-5-2009

Endringer: Se utgåtte meldinger

Gyldig fra: 10.10.2001

Forskrift om endring av forskrift om inndragning av fangst og anvendelse av inndratte midler.

Innholdsfortegnelse:

    Fiskeridepartementet har den 5.oktober 2001 med hjemmel i lov av 1983 nr. 40 om saltvannsfiske m.v. § 7, fastsatt følgende forskrift:

    I

    I Fiskeridepartementets forskrift 20. november 1989 nr. 1185 om inndragning av fangst og anvendelse av inndratte midler, gjøres følgende endringer:

    § 3 tredje ledd (nytt) skal lyde:

    Første og andre ledd gjelder likevel ikke ved inndragning av merfangst av pelagisk fiskeslag etter saltvannsfiskelovens § 7. Med pelagisk fiskeslag menes i denne paragraf brisling, lodde, makrell, hestmakrell, kolmule, norsk vårgytende sild og nordsjøsild.

    II

    Denne forskrift trer i kraft straks.

    Forskriften lyder etter dette:

    Forskrift om inndragning av fangst og anvendelse av inndratte midler.

    Fiskeridepartementet har den 20.11.1989 nr. 1185 i medhold av § 7 fjerde ledd og § 11 i lov av 3.juni 1983 nr. 40 om saltvannsfiske m.v. og § 10 fjerde ledd i lov av 16.juni 1972 nr. 57 om regulering av deltakelsen i fisket bestemt:

    KAPITTEL I. FORSKRIFTENS VIRKEKRETS.

    § 1

    Denne forskrift gjelder for inndragning av ulovlig fangst eller verdi av slik fangst i medhold av § 7 fjerde ledd og § 11 tredje ledd i lov av 3. juni 1983 nr. 40 om saltvannsfiske m.v. og § 10 deltakelsen i fisket, som foretas av Fiskeridirektoratet eller den salgsorganisasjon som førstehåndsomsetningen av vedkommende fangst er lagt til.

    KAPITTEL II. SAKSBEHANDLINGSREGLER.

    § 2

    Ved overskridelse av kvote eller lastekapasitet skal salgsorganisasjonen sende melding til fiskeren om inndratt verdi etter § 7 annet ledd i lov om saltvannsfiske m.v. og tilbakeholdt verdi etter § 10 tredje ledd i lov om regulering av deltakelsen i fisket, med angivelse av beregningsgrunnlag og opplysning om klagerett. Salgsorganisasjonen skal også sende oppgaver til Fiskeridirektoratet over inndratt og tilbakeholdt kvantum og verdi. Fiskeridirektoratet skal underrette fiskeren om inndragningsvedtak etter § 10 tredje ledd i lov om regulering av deltakelsen i fisket.

    Salgsorganisasjonen skal tilbakeholde verdi av fangst inndratt av Fiskeridirektoratet i medhold av § 11 i lov om saltvannsfiske m.v.

    KAPITTEL III. BEREGNING OG FORDELING AV INNDRAGNING.

    § 3

    Ved inndragning av merfangst etter saltvannsfiskelovens § 7 eller av ulovlig fangst etter saltvannsfiskelovens § 11 tredje ledd, skal det gis vederlag for omkostninger ved ilandføring dersom merfangsten eller den ulovlige fangsten åpenbart ikke var tilsiktet.

    Vederlaget skal fastsettes til 20 % av merfangstens eller den ulovlige fangstens verdi, dersom det ikke er fastsatt en bestemt sats pr vekt- eller volumenhet i vedkommende fiskeri.

    Første og andre ledd gjelder likevel ikke ved inndragning av merfangst av pelagisk fiskeslag etter saltvannsfiskelovens § 7. Med pelagisk fiskeslag menes i denne paragraf brisling, lodde, makrell, hestmakrell, kolmule, norsk vårgytende sild og nordsjøsild.

    § 4

    Dersom et fartøy har levert til flere salgslag og inndragning skjer i medhold av fastsatte sesongkvoter skal de inndratte midler fordeles mellom disse salgslagene i forhold til levert kvantum. Salgslagenes andel av de inndratte midler beregnes ut fra prisen på den fangst som leveres etter at fartøyets tillatte kvote er oppfylt.

    § 5

    Forskrifter om beregningsgrunnlaget for overskridelse av kvote eller lastekapasitet kan fastsettes av Fiskeridirektoratet.

    KAPITTEL IV. DISPONERING AV INNDRATT VERDI.

    § 6

    Inndratte midler etter § 7 i lov om saltvannsfiske m.v. og § 10 i lov om regulering av deltakelsen i fisket kan av salgsorganisasjonen brukes til prisutjevning eller til pristilskudd og frakttilskudd for leverte fangster, og til å dekke salgsorganisasjonenes utgifter til kontroll av overholdelse av bestemmelsene fastsatt i medhold av §§ 4 og 5 i lov om saltvannsfiske m.v. og § 10 i lov om regulering av deltakelsen i fisket.

    Inndratte midler etter § 11 kan brukes til å dekke salgsorganisasjonenes utgifter ved kontroll som nevnt i første ledd.

    Inndratte midler etter første og andre ledd kan utbetales i det året midlene er inndratt for, eller i de 2 nærmeste påfølgende år.

    § 7

    Vedkommende salgsorganisasjon skal hvert år gi melding til Fiskeridepartementet om hvilke midler som er inndratt etter § 7 og § 11 i lov om saltvannsfiske m.v. og § 10 i lov om regulering av deltakelsen i fisket og om anvendelsen av disse.

    KAPITTEL V. IKRAFTTREDEN.

    § 8

    Denne forskrift trer i kraft straks.

    AFJ/EW

    Jobber du i fiskerinæringen?

    Vi vil gjerne intervjue deg om hvilke utfordringer fiskerinæringen står overfor når det gjelder å følge regelverket i praksis.  

    Les mer og meld deg til intervju