J-113-2025: Forskrift om endring om stenging av områder nord for 62°N for fiske etter reker med trål

Status
Gjeldende
Gyldig fra
Gyldig til
Erstatter
J-80-2025

Forskrift om regulering av fisket etter sei i Nordsjøen og Skagerrak i 2025

Fastsatt av Fiskeridirektoratet 7. juli 2025 med hjemmel i lov 6.juni 2008 nr. 37 om forvaltning av viltlevande ressursar (havressurslova) § 12 og delegeringsvedtak 16.oktober 2001 nr. 4686.

I

I forskrift 18.desember 2024 nr. 3487 om regulering av fisket etter sei i Nordsjøen og Skagerrak i 2025 gjøres følgende endringer:

§ 5 skal lyde:

§ 5 Maksimalkvote for fartøy med torsketråltillatelse

Fartøy med torsketråltillatelse og som er registrert som fabrikktrålere kan maksimalt fiske og lande inntil 1 470 tonn.

Fartøy med torsketråltillatelse som er registrert som ferskfisk- og rundfrystrålere eller småtrålere kan maksimalt fiske og lande inntil 1 050 tonn.

II

Forskriften trer i kraft straks.

Forskriften lyder etter dette:

---------------

Forskrift om regulering av fisket etter sei i Nordsjøen og Skagerrak i 2025  

Fastsatt av Fiskeridirektoratet 18. desember 2024 med hjemmel i lov 6. juni 2008 nr. 37 om forvaltning av viltlevande marine ressursar (havressurslova) §§ 11, 12, 13, 14, 16, 36, 37 og 59, lov 26. mars 1999 nr. 15 om retten til å delta i fiske og fangst (deltakerloven) §§ 20 og 21, delegeringsvedtak 11. februar 2000 nr. 99 og delegeringsvedtak 16. oktober 2001 nr. 4686.

§ 1 Generelt forbud

Det er forbudt for norske fartøy å fiske og lande sei i følgende områder i 2025:

  1. I Nordsjøen, det vil si Norges territorialfarvann og økonomiske sone sør for 62°N avgrenset mot øst av en rett linje gjennom Hanstholmen fyr og Lindesnes fyr, og i EU-sonen og britisk sone i ICES´ statistikkområde 4.

 

  1. I Skagerrak, avgrenset mot vest av en rett linje gjennom Hanstholmen fyr til Lindesnes fyr og i sør av en rett linje gjennom Skagen fyr til Tistlarna fyr utenfor 4 nautiske mil av de svenske og danske grunnlinjene.

§ 2 Totalkvote

Uten hinder av § 1 kan norske fartøy med adgang til å delta, fiske og lande inntil 37 872 tonn sei i Nordsjøen og i Skagerrak utenfor grunnlinjen i 2025. Av dette kvantumet avsettes 13 tonn til forsknings- og undervisningskvoter. Av totalkvoten kan inntil 17 000 tonn fiskes i britisk sone i Nordsjøen. Av totalkvoten kan inntil 30 997 tonn fiskes i EU-sonen i Nordsjøen og Skagerrak. 

Alle kvanta i forskriften angis i rund vekt.

§ 3 Gruppekvoter

Fartøy med adgang til å fiske sei med not kan fiske og lande inntil 5 500 tonn. Fartøy med adgang til å fiske sei med not kan også fiske seinotkvoten med konvensjonelle redskaper.

Fartøy med adgang til å fiske sei med konvensjonelle redskap kan fiske og lande inntil 8 000 tonn.

Fartøy som fisker med trål kan fiske og lande inntil 24 359 tonn, herunder kan:

  1. fartøy med torsketråltillatelse fiske og lande inntil 14 132 tonn
  2. fartøy med seitråltillatelse fiske og lande inntil 3 678 tonn
  3. fartøy med pelagisk tråltillatelse og fartøy med nordsjøtråltillatelse fiske og lande inntil 5 043 tonn.
  4. fartøy med avgrenset nordsjøtråltillatelse fiske og lande inntil 1 506 tonn.

§ 4 Maksimalkvote for fartøy som fisker med konvensjonelle redskap

Fartøy med adgang til å fiske sei med konvensjonelle redskap kan maksimalt fiske og lande inntil 1 000 tonn.

§ 5 Maksimalkvote for fartøy med torsketråltillatelse

Fartøy med torsketråltillatelse og som er registrert som fabrikktrålere kan maksimalt fiske og lande inntil 1 470 tonn.

Fartøy med torsketråltillatelse som er registrert som ferskfisk- og rundfrystrålere eller småtrålere kan maksimalt fiske og lande inntil 1 050 tonn.

§ 6 Maksimalkvote for fartøy med seitråltillatelse

Fartøy med seitråltillatelse med kvotefaktor 1,00 kan maksimalt fiske og lande inntil 400 tonn.

§ 7 Maksimalkvoter for fartøy med pelagisk tråltillatelse, nordsjøtråltillatelse eller avgrenset nordsjøtråltillatelse

Fartøy med pelagisk tråltillatelse og fartøy med nordsjøtråltillatelse kan maksimalt fiske og lande inntil 1 500 tonn.

Fartøy med avgrenset nordsjøtråltillatelse som har fisket mer enn 325 tonn sei i ett av årene 2006, 2007 og 2008 får kvotefaktor 1,0 og kan maksimalt fiske og lande inntil 380 tonn. Andre fartøy med avgrenset nordsjøtråltillatelse får kvotefaktor 0,5 og kan maksimalt fiske og lande inntil 190 tonn.

Maksimalkvotene i første og andre ledd skal også dekke bifangst av sei i fartøyenes pelagiske trålfiske.

Fartøy med nordsjøtråltillatelse eller avgrenset nordsjøtråltillatelse som også har adgang til å fiske sei med konvensjonelle redskaper, kan uten hinder av forbudet i § 11 første ledd fiske begge seikvotene. Fartøyet kan til sammen likevel ikke fiske mer enn den høyeste maksimalkvoten som gjelder for én av gruppene fartøyet deltar i.

§ 8 Beregning av kvote ved utskifting og ombygging

Ved utskiftning eller forlengelse av fartøy med seitråltillatelse til større fartøy etter 31. desember 2001 skal erstatningsfartøyets kvote beregnes etter utskiftningsfartøyets lengde før nevnte skjæringsdato.

§ 9 Kvotefleksibilitet

Et overfiske i 2025 skal belastes totalkvoten i 2026. Gjenstående kvote på inntil 10 % av totalkvoten i 2025 kan godskrives totalkvoten i 2026.

Dersom det gjenstår mer enn 10 % av en fartøygruppes kvote, kan den overskytende kvoten refordeles til de andre fartøygruppene innen samme kvoteår.

§ 10 Partråling

Uten hinder av forbudet i § 11 kan fartøy som partråler på de vilkår som fremgår av forskrift 23. desember 2021 nr. 3910 om gjennomføring av fiske, fangst og høsting av viltlevende marine ressurser § 14, fordele kvantumet ved landing, uavhengig av hvilket fartøy som fører fangsten.

§ 11 Kvoteutnyttelse

Hvert fartøy kan bare fiske og lande én kvote av de enkelte fiskeslag innenfor kvoteåret. Dersom fartøyet har startet fiske på en kvote, kan det ikke starte fiske på en annen kvote av samme fiskeslag i løpet av kvoteåret. Uten hinder av dette kan hvert fartøy fiske og lande kvote utvekslet eller tildelt i medhold av bestemmelser om spesielle kvoteordninger.

Dersom fartøyeier skifter ut sitt fartøy, skal det gjøres fradrag i kvoten som tildeles det ervervede fartøyet for det kvantum fartøyeier har fisket og landet innenfor kvoteåret med fartøyet som skiftes ut. Uten hinder av første ledd kan fartøyeier fiske med det ervervede fartøyet selv om tidligere eier har fisket og landet fangst med samme fartøy innenfor kvoteåret, men det skal da gjøres fradrag i kvoten for det kvantum selger av utskiftingsfartøyet har fisket og landet i kvoteåret med fartøyet. Første og annet ledd gjelder tilsvarende ved utskifting av fartøy i åpen gruppe. Når det kan gjøres fradrag både etter første og annet punktum, skal bare det kvantumet som er størst trekkes fra.

Ved kjøp av fartøyet for fortsatt drift kan ny fartøyeier uten hinder av første ledd fiske med det ervervede fartøyet selv om tidligere eier har fisket og landet fangst med samme fartøy innenfor kvoteåret, men det skal gjøres fradrag i kvoten for det selger av fartøyet har fisket og landet med dette fartøyet i løpet av kvoteåret. Tilsvarende gjelder ved kjøp av fartøy som skal delta i åpen gruppe.

Ved tildeling av fisketillatelse til erstatning for tilsvarende fisketillatelse som oppgis fra et annet fartøy skal det gjøres fradrag i kvoten for det kvantum som innenfor kvoteåret er fisket i henhold til tillatelsen som oppgis fra det andre fartøyet. Fartøyet som tildeles fisketillatelse kan uten hinder av første ledd fiske på den tildelte fisketillatelsen, men det skal gjøres fradrag i kvoten for det kvantum fartøyet har fisket i løpet av kvoteåret. Når det kan gjøres fradrag både etter første og annet punktum, skal bare det kvantum som er størst trekkes fra.

Dersom det er foretatt utskifting eller salg for fortsatt drift flere ganger i løpet av kvoteåret, eller både utskifting og salg for fortsatt drift, skal det så langt det passer tas høyde for dette ved fradrag i kvoten etter annet til fjerde ledd. Tilsvarende gjelder dersom en fisketillatelse tildeles til erstatning for tilsvarende fisketillatelse som oppgis fra annet fartøy, og den oppgitte tillatelsen tidligere i kvoteåret er tildelt til erstatning for fisketillatelse som oppgis fra et annet fartøy. Tilsvarende gjelder også så langt det passer dersom det i løpet av kvoteåret er gjennomført både utskifting eller salg for fortsatt drift, og tildeling av fisketillatelse til erstatning for tilsvarende tillatelse.

Det kan gjøres unntak fra bestemmelsene i første ledd, annet ledd annet punktum og tredje ledd dersom fartøyet har deltatt i lukket gruppe i de enkelte fiskeri og ikke har skiftet eier de siste to årene. Det kan gjøres unntak fra bestemmelsen i fjerde ledd dersom fisketillatelsen som oppgis har vært tildelt samme fartøy sammenhengende i de siste to årene.

Fiskeridirektoratet kan gjøre unntak fra første ledd, annet ledd annet punktum og tredje ledd for fartøy som erverves til erstatning for fartøy som på grunn av havari eller forlis har vesentlig driftsavbrudd. Det er en forutsetning at vilkårene for bruk av leiefartøy ellers er oppfylt.

§ 12 Bifangst

Når det direkte fisket etter sei er stoppet, er det ved konsumfiske etter andre fiskeslag tillatt å ha inntil 10 % bifangst av sei i de enkelte fangster og ved landing.

§ 13 Stopp av fisket

Fiskeridirektoratet kan stoppe fisket når totalkvoten eller gruppekvotene er beregnet oppfisket.

Fiskeridirektoratet kan stoppe fisket for konvensjonelle havfiskefartøy når det gjenstår 1 400 tonn sei av gruppekvoten.

§ 14 Overtredelsesgebyr

Foretak og den som forsettlig eller uaktsomt overtrer bestemmelser gitt i eller i medhold av forskriften, kan ilegges overtredelsesgebyr i henhold til havressurslova § 59 og forskrift 20. desember 2011 nr. 1437 om bruk av tvangsmulkt og overtredelsesgebyr ved brudd på havressurslova og deltakerloven.

§ 15 Straff

Den som forsettlig eller uaktsomt overtrer bestemmelser gitt i eller i medhold av forskriften, straffes i henhold til havressurslova §§ 60, 61, 62, 64 og 65 og deltakerloven § 31. På samme måte straffes medvirkning og forsøk.

§ 16 Ikrafttredelse

Forskriften trer i kraft 1. januar 2025 og gjelder til og med 31. desember 2025.

-------

TO/EW

Utgåtte j-meldinger

  1. J-80-2025
  2. J-67-2025
  3. J-57-2025
  4. J-258-2024
  5. J-195-2024
  6. J-182-2024
  7. J-164-2024
  8. J-153-2024
  9. J-143-2024
  10. J-130-2024
  11. J-74-2024
  12. J-214-2023
  13. J-206-2023
  14. J-184-2023
  15. J-85-2023
  16. J-58-2023
  17. J-49-2023
  18. J-280-2022
  19. J-238-2022
  20. J-218-2022
  21. J-173-2022
  22. J-169-2022
  23. J-161-2022
  24. J-117-2022
  25. J-105-2022
  26. J-86-2022
  27. J-61-2022
  28. J-49-2022
  29. J-9-2022
  30. J-257-2021
  31. J-207-2021
  32. J-185-2021
  33. J-162-2021
  34. J-146-2021
  35. J-140-2021
  36. J-115-2021
  37. J-63-2021
  38. J-35-2021
  39. J-227-2020
  40. J-190-2020
  41. J-166-2020
  42. J-135-2020
  43. J-117-2020
  44. J-229-2019
  45. J-191-2019
  46. J-174-2019
  47. J-153-2019
  48. J-130-2019
  49. J-114-2019
  50. J-105-2019
  51. J-83-2019
  52. J-74-2019
  53. J-69-2019
  54. J-250-2018
  55. J-108-2018
  56. J-76-2018
  57. J-61-2018
  58. J-239-2017
  59. J-191-2017
  60. J-175-2017
  61. J-158-2017
  62. J-127-2017
  63. J-56-2017
  64. J-43-2017
  65. J-7-2017
  66. J-253-2016
  67. J-222-2016
  68. J-196-2016
  69. J-191-2016
  70. J-175-2016
  71. J-142-2016
  72. J-126-2016
  73. J-70-2016
  74. J-277-2015
  75. J-269-2015
  76. J-234-2015
  77. J-216-2015
  78. J-214-2015
  79. J-189-2015
  80. J-188-2015
  81. J-182-2015
  82. J-178-2015
  83. J-172-2015
  84. J-167-2015
  85. J-153-2015
  86. J-84-2015
  87. J-76-2015
  88. J-64-2015
  89. J-41-2015
  90. J-37-2015
  91. J-261-2014
  92. J-170-2014
  93. J-162-2014
  94. J-123-2014
  95. J-121-2014
  96. J-98-2014
  97. J-55-2014
  98. J-241-2013
  99. J-187-2013
  100. J-141-2013
  101. J-92-2013
  102. J-64-2013
  103. J-26-2013
  104. J-14-2013
  105. J-235-2012
  106. J-173-2012
  107. J-170-2012
  108. J-132-2012
  109. J-111-2012
  110. J-81-2012
  111. J-252-2011
  112. J-220-2011
  113. J-149-2011
  114. J-82-2011
  115. J-284-2010
  116. J-159-2010
  117. J-132-2010
  118. J-65-2010
  119. J-53-2010
  120. J-25-2010
  121. J-271-2009
  122. J-84-2009
  123. J-43-2009
  124. J-37-2009
  125. J-288-2008
  126. J-137-2008
  127. J-136-2008
  128. J-98-2008
  129. J-91-2008
  130. J-70-2008
  131. J-34-2008
  132. J-248-2007
  133. J-201-2007
  134. J-181-2007
  135. J-171-2007
  136. J-154-2007
  137. J-246-2006
  138. J-196-2006
  139. J-177-2006
  140. J-142-2006
  141. J-93-2006
  142. J-60-2006
  143. J-269-2005
  144. J-205-2005
  145. J-175-2005
  146. J-158-2005
  147. J-128-2005
  148. J-112-2005
  149. J-110-2005
  150. J-86-2005
  151. J-73-2005
  152. J-44-2005
  153. J-240-2004
  154. J-149-2004