J-266-2005: (Utgått) Forskrift om regulering av fisket etter brisling i 2006

Erstatter: J-227-2004

Erstattet av: J-284-2005

Endringer: Se utgåtte meldinger

Gyldig fra: 19.12.2005

Gyldig til: 31.12.2006

Forskrift om regulering av fisket etter brisling i 2006

Innholdsfortegnelse:

    Fiskeri- og kystdepartementet har den 19. desember 2005 med hjemmel i lov av 3. juni 1983 nr. 40 om saltvannsfiske m.v. §§ 4, 5 og 9 og lov av 26. mars 1999 nr. 15 om retten til å delta i fiske og fangst § 21, jf. kgl. res. av 11. februar 2000 om delegering av Kongens myndighet etter § 21 i lov av 26. mars 1999 nr. 15 om retten til å delta i fiske og fangst, samt delvis delegering av Kongens myndighet etter samme lovs § 12 tredje ledd, fastsatt følgende forskrift:

    KAPITTEL 1 FISKEFORBUD OG KVOTER

    § 1 Generelt forbud

    Det er forbudt for norske fartøy å fiske og lande brisling i følgende områder:

    I ICES statistikkområde IV i Norges indre farvann, sjøterritorium og økonomiske sone og i EU-sonen. Med statistikkområde i første punktum forstås i denne forskriften statistikkområde IV vest for en rett linje mellom Lindesnes fyr og Hanstholmen fyr.

    I Norges indre farvann, sjøterritorium, og i ICES statistikkområde IIIa i Skagerrak utenfor 4 nautiske mil fra grunnlinjene i området avgrenset i vest av en rett linje gjennom Hanstholmen fyr og Lindesnes fyr og i sør av en rett linje fra Hansenøre til Grubens Spids, fra Korshage til Spodsbjerg og fra Gilbjerg Hoved til Kullen.

    § 2 Totalkvoter

    Uten hinder av forbudet i § 1 kan norske fartøy med ringnottillatelse og nordsjø-/industritråltillatelse fiske og lande inntil 10 000 tonn havbrisling i EU-sonen.

    Uten hinder av forbudet i § 1 kan Fiskeridirektoratet når kvantumet i første ledd er beregnet oppfisket, åpne for fiske etter brisling i Norges økonomiske sone vest for en rett linje mellom Hanstholmen fyr og Lindesnes fyr.

    Uten hinder av forbudet i § 1 punkt 2, kan fartøy som nevnt i § 7 fiske og lande inntil 3 900 tonn brisling i Skagerrak.

    KAPITTEL 2 FISKE MED RINGNOTFARTØY OG NORDSJØ-/INDUSTRITRÅLFARTØY

    § 3 Vilkår om meldeplikt, mv ved fiske i EU-sonen

    Fartøy skal før det tar utseiling til fisket i EU-sonen gi melding til Norges Sildesalgslag om utseiling. Starttidspunkt for melding er 1. januar 2006 kl 1200.

    Fartøy som har tatt utseiling skal rapportere daglig kl 1200 til Norges Sildesalgslag om fangst siden siste melding. Fartøy skal melde utseiling av EU-sonen til Norges Sildesalgslag.

    Norges Sildesalgslag kan fastsette utseilingsstopp. Dersom det etter eventuell utseilingsstopp gjenstår et kvantum kan Norges Sildesalgslag tillate nye fartøy å delta. Slik utseiling skjer i den rekkefølge som fartøyene har gitt melding i henhold til første ledd. Fartøy som har fått tillatelse må nytte denne omgående.

    § 4 Maksimalkvote ved fiske i EU-sonen

    Fartøy som fyller vilkårene i § 3 første ledd har en maksimalkvote på 800 tonn. Fiskeridirektoratet kan endre maksimalkvoten.

    § 5 Bifangst

    Havbrislingfangster kan inneholde inntil 10 % sild i vekt ved landing.

    KAPITTEL 3 FISKE MED KYSTNOTFARTØY

    § 6 Kystbrislingfisket

    Uten hinder av forbudet i § 1 kan kystnotfartøy som fyller vilkårene i §§ 7 og 8 fiske brisling i Norges indre farvann og sjøterritorium såfremt det i henhold til fredningsbestemmelsene i forskrift av 13. november 1961 nr. 3 om fredning av brisling og hermetisk nedlegging av brisling og småsild eller oppmalingsforbudet i forskrift av 22. desember 2004 om utøvelsen av fisket i sjøen § 49, er adgang til å fiske kystbrisling.

    § 7 Vilkår for å delta

    For å kunne delta i kystbrislingfisket må følgende vilkår være oppfylt:

    Fartøyet må være registrert i merkeregisteret, ha en største lengde på eller under 27,50 meter med mindre Fiskeridirektoratet har gitt tillatelse til å forlenge fartøyet av sikkerhetsmessige årsaker, og ha en lastekapasitet på 1500 hl eller mindre.

    Eier av fartøyet må være ført på blad B i fiskermanntallet.

    Eier må ha minst to års erfaring fra brislingfiske, og må stå om bord under brislingfisket.

    Fartøyet må være egnet, bemannet og utstyrt med bruk for fiske med not etter brisling. Fartøy som utøver fiske ved lysing skal ha særskilt lysebåt.

    Dersom ikke alle vilkårene er oppfylt til enhver tid, vil adgangen til å delta falle bort.

    Unntatt fra vilkårene i første ledd bokstav b) er fiske med landnot i kombinasjon med jordbruk, når eier har levert brisling til hermetikkindustrien i minst to av årene 1987, 1988 eller 1989.

    Uten hinder av vilkåret i bokstav b) jf. bokstav c), kan Fiskeridirektoratets regionkontor gi dispensasjon til bas eller høvedsmann med tradisjonelt brislingbruk og kontrakt om leie av fartøy, dersom det foreligger særlige forhold. Enheten som gis dispensasjon må samlet fylle vilkårene for deltakelse.

    § 8 Godkjenning

    Eier og fartøy må ha særskilt godkjenning for 2006 fra Fiskeridirektoratets regionkontor som viser at vilkårene for å delta er oppfylt. Fiskeridirektoratet er klageinstans.

    Fiskeridirektoratet kan gi utfyllende bestemmelser vedrørende kravet til egnethet, bemanning, utstyr og fremstilling for kontroll.

    KAPITTEL 4 FELLESBESTEMMELSER

    § 9 Bemyndigelse

    Fiskeridirektoratet kan stoppe fisket når total- eller områdekvotene som nevnt i § 2 er beregnet oppfisket.

    Fiskeridirektoratet kan endre denne forskriften og fastsette nærmere bestemmelser som er nødvendige for å oppnå en rasjonell og hensiktsmessig utøvelse eller gjennomføring av fisket.

    KAPITTEL 5 STENGTE OMRÅDER

    § 10 Stopp i fisket etter havbrisling

    Det er forbudt å fiske havbrisling i EU-sonen og i Norges økonomiske sone vest for en rett linje mellom Hanstholmen fyr og Lindesnes fyr fra og med 1. april til og med 31. juli.

    KAPITTEL 6 STRAFF OG IKRAFTTREDELSE

    § 11 Straff

    Den som forsettelig eller uaktsomt overtrer bestemmelser gitt i medhold av denne forskriften, straffes i henhold til lov av 3. juni 1983 nr. 40 om saltvannsfiske m.v. § 53 og lov av 26. mars 1999 nr 15 om retten til å delta i fiske og fangst § 29. På samme måte straffes medvirkning og forsøk.

    § 12 Ikrafttredelse

    Denne forskrift trer i kraft 1. januar 2006 og gjelder til og med 31. desember 2006.

    ES/EW

    Jobber du i fiskerinæringen?

    Vi vil gjerne intervjue deg om hvilke utfordringer fiskerinæringen står overfor når det gjelder å følge regelverket i praksis.  

    Les mer og meld deg til intervju