J-200-2003: (Utgått) Forskrift om tildeling av konsesjoner for matfiskoppdrett av laks og ørret

Erstattet av: J-10-2005

Endringer: Se utgåtte meldinger

Gyldig fra: 17.10.2003

Forskrift om tildeling av konsesjoner for matfiskoppdrett av laks og ørret

Innholdsfortegnelse:

    Fastsatt av Fiskeridepartementet 17. oktober 2003 i medhold av §§ 3, 4, 5 og 6, jf. § 13 i lov av 14. juni 1985 nr. 68 om oppdrett av fisk, skalldyr m.v. (oppdrettsloven)

    Kapittel I Generelle bestemmelser

    § 1 Formål

    Forskriften skal bidra til at oppdrett av laks og ørret skal få en balansert og bærekraftig utvikling som en lønnsom, konkurransedyktig og livskraftig distriktsnæring.

    § 2 Virkeområde

    Forskriften gjelder for tildeling av 60 konsesjoner for oppdrett av matfisk av laks og ørret i sjøvann, herunder 10 konsesjoner som tidligere er lyst ut i 2002 og 2003.

    Kapittel II Fordeling og tildeling

    § 3 Fordeling av konsesjoner i inneværende tildelingsrunde

    Ved denne tildelingsrunden skal følgende geografiske fordeling gjelde:

    - 10 konsesjoner til Finnmark
    - 7 konsesjoner til Troms
    - 9 konsesjoner til Nordland
    -10 konsesjoner til Trøndelagsfylken
    - 5 konsesjoner til Møre- og Romsdal
    - 13 konsesjoner til Sogn og Fjordane og Hordaland
    - 6 konsesjoner til Rogaland og Skagerakkysten

    Konsesjoner som ikke tildeles ved første gangs utlysing vil senere kunne lyses ut uten den samme regionale fordelingen. Dette gjelder likevel ikke for konsesjoner som etter denne bestemmelsen er fordelt til Finnmark.

    § 4 Utlysing av konsesjoner

    Fiskeridirektoratet foretar offentlig utlysing av konsesjonene, og denne skal blant annet inneholde:

    a) Opplysninger om hvilke av Fiskeridirektoratets kontor som vil behandle søknadene innenfor den enkelte region;
    b) søknadsfrist hvor det framgår at søknader innkommet til Fiskeridirektoratets regionkontor etter søknadsfrist ikke vil bli behandlet;
    c) krav til søknad;
    d) vederlagets størrelse; og
    e) oppfordring til kvinner om å søke.

    § 5 Innhold i søknaden

    Krav til søknadens innhold fastsettes av Fiskeridirektoratet ved utlysing og i søknadsskjema. Fiskeridirektoratet kan i tillegg kreve de opplysninger fra søker som anses nødvendig for å behandle søknaden.

    Søknaden skal inneholde opplysninger som er relevante i forhold til tildelingskriteriene i § 6, herunder;

    a) investerings- og finansieringsplan samt likviditetsbudsjett, driftsbudsjett og resultatbudsjett for en 3-års periode. I de tilfeller der lånefinansiering er nødvendig bør slikt tilsagn vedlegges;
    b) søkers eller driftsansvarliges akvakulturfaglige og økonomiske/administrative kvalifikasjoner;
    c) søkers eierskap knyttet til eksisterende konsesjoner for laks og ørret, samt eierinteresser i selskaper med slik konsesjon eller avtale med andre konsesjonsinnehavere om overtakelse av eierandeler;
    d) en nærmere angivelse av omsøkte lokaliteter, avstanden til andre lokaliteter, planstatus for lokaliseringsområdet, avstanden til vassdrag med anadrom laksefisk, avstanden til sikringssoner og nasjonale laksefjorder/-vassdrag samt avstanden til slakterier; og
    e) kvittering for innbetalt gebyr

    Endringer i søknaden etter søknadsfristen anses som ny søknad og skal ikke behandles.

    § 6 Tildeling

    Tildeling av konsesjoner forestås av Fiskeridirektoratets regionkontorer. Fiskeridirektoratet er klageinstans.

    Søkere må dokumentere økonomisk evne til å gjennomføre det omsøkte prosjektet, samt at søker eller driftsansvarlig har akvakulturutdanning tilsvarende videregående kurs II-nivå (VK II), fagbrev i akvakultur eller minst 2 års praksis som daglig leder ved fiskeoppdrettsanlegg.

    Det skal videre gis prioritet til de søkere som har det prosjekt som best antas å sikre utviklingen av oppdrettsnæringen. I denne forbindelse skal det blant annet legges vekt på:

    a) styrking av oppdrettsnæringens innovasjonsevne;
    b) søkers planlagte økonomiske integrasjon med øvrig næringsvirksomhet i regionen;
    c) at den omsøkte virksomhet er planlagt lokalisert til områder der det er tilrettelagt for oppdrettsvirksomhet.

    Kapittel III Vederlag og gebyr

    § 7 Vederlag

    Ved tilsagn om konsesjon skal søker betale vederlag til statskassen. Vederlaget per konsesjon settes til 5 millioner kroner, med unntak av konsesjoner som blir lokalisert innenfor tiltakssonen i Nord-Troms og Finnmark, der vederlaget per konsesjon settes til 4 millioner kroner.

    Vederlag for konsesjon skal betales senest innen 1 – én – uke etter at tilsagnet er mottatt av søker. Tilsagnet bortfaller dersom vederlaget ikke er betalt innen denne fristen. Rett til drift inntrer først ved utstedelse av konsesjonsdokument når vederlaget er betalt og omsøkte lokaliteter er klarert.

    Dersom tilståelse av konsesjon omgjøres i forbindelse med klage eller etter forvaltningens eget tiltak, refunderes søkers vederlag. Vederlaget refunderes ikke ved eventuell senere inndragning av konsesjon på grunn av forhold som nevnt i oppdrettsloven §§ 11 og 24. Det samme gjelder dersom andre forhold gjør at konsesjonen taper sin verdi.

    § 8 Gebyr

    For behandling av søknad som nevnt i denne forskrift, skal søker betales gebyr, jf. forskrift av 21. desember 2001 nr. 1597 om innkreving av gebyrer til statskassen for offentlige oppgaver i forbindelse med oppdretts- og havbeitevirksomhet § 2 første ledd. Kvittering for betalt gebyr leveres sammen med søknaden. Manglende innbetaling av gebyr medfører at søknaden ikke behandles.

    Kapittel IV Avsluttende bestemmelser

    § 9 Vilkår

    Søker som blir tildelt konsesjon plikter å gjennomføre de tiltak som er beskrevet i konsesjonssøknaden og som er relevante i forhold til tildelingskriteriene i § 6.

    § 10 Tillatelse til overdragelse/endringer i forutsetninger for tildeling

    Konsesjoner som tildeles etter denne forskriften kan ikke overdras uten tillatelse fra Fiskeridirektoratet i en periode på 10 år etter tilsagn om konsesjon.

    I denne perioden kreves også tillatelse til vesentlige endringer i tiltak som er beskrevet i konsesjonssøknaden og som er relevante i forhold til tildelingskriteriene i § 6.

    Fiskeridepartementet er klageinstans etter denne bestemmelsen.

    § 11 Ikrafttredelse

    Forskriften trer i kraft straks.

    ANY/EW

    Jobber du i fiskerinæringen?

    Vi vil gjerne intervjue deg om hvilke utfordringer fiskerinæringen står overfor når det gjelder å følge regelverket i praksis.  

    Les mer og meld deg til intervju