J-107-1989: (Utgått) Forskrift om måling av volum i oppdrettsanlegg

Erstattet av: J-10-2005

Endringer: Se utgåtte meldinger

Gyldig fra: 31.12.1989

Forskrift om måling av volum i oppdrettsanlegg

Innholdsfortegnelse:

    Fastsatt av Fiskeridepartementet 17. august 1989 i medhold av lov av 14. juni 1985 nr. 68 om oppdrett av fisk, skalldyr m.v.

    § 1

    Denne forskrift gjelder for oppdrettsanlegg til produksjon av matfisk og stamfisk så langt den passer.

    § 2

    Fiskeridirektøren eller den han bemyndiger, foretar kontroll og måling av anlegg.

    § 3

    Oppdrettsvolum i matfisk- og stamfiskanlegg er det vannvolum som framkommer ved måling og utregning etter reglene i denne forskriften.

    § 4

    Alle produksjonsenheter som kan nyttes til fiskeoppdrett, skal telle med ved beregning av et oppdrettsanleggs samlede oppdrettsvolum, herunder strandinnhegninger, avstengninger, produksjonsdammer på land o.l.

    Produksjonsenheter til reservebruk, som er demontert og plassert på land, skal ikke regnes med i det samlede oppdrettsvolum. Detsamme gjelder produksjonsenheter uten not. Fiskeridirektøren eller den han bemyndiger, kan kreve slike enheter flyttet eller fjernet.

    Unntak fra bestemmelsens første ledd kan gjøres for:

    a) produksjonsenheter som i samråd med veterinær benyttes ved anlegget. Det forutsettes fremlagt attestasjon fra veterinær. Attesten skal angi antatt sykdom, og slik bruk skal være begrenset i tid.

    Melding med nødvendig attestasjon om overskridelse av gitt konsesjonsvolum skal sendes til Fiskeridirektøren via fiskerisjefen.

    b) produksjonsenheter til bruk ved sulting, sortering, flytting av fisk etc. Enheter som kan benyttes til dette formål, er begrenset i volum til 10% av oppdrettsvolumet, maksimalt 500m!3.

    § 5

    Oppdrettsvolum jfr. § 3, fastsettes til 85% av produksjons enhetens volum når flateinnholdet avgrenset av flytekragens innerkant multipliseres med 5 meter.

    Produksjonsenhet som ved et horisontalt snitt på noe dyp før et areal som er større enn det som avgrenses av flytekragens innerkant, eller hvor beregning etter f›rste ledd av andre runner åpenbart vil være misvisende, skal måles særskilt. Det største areal som framkommer skal legges til grunn for volumberegning. Enhetens oppdrettsvolum fastsettes til 85% avarealet multiplisert med 5m.

    Den ansvarlige for et anlegg kan kreve at notens faktiske dybde skal legges til grunn ved beregning av oppdrettsvolum.

    Hvor det ved myndighetenes kontroll av anlegget er byrdefullt å foreta de nødvendige målinger, kan konsesjonsinnehaver pålegges en tidsfrist for † fremlegge dokumenterte opplysninger om enhetens størrelse. Den instans som gir pålegg om oppmåling, avgjør hvilken form for dokumentasjon av enhetens størrelse som skal kreves.

    Fiskeridirektøren kan når sørlige grunner foreligger, dispensere fra bestemmelsene i første og annet ledd.

    § 6

    For strandinnhegninger, avstengninger o.l. beregnes det faktiske vannvolum på grunnlag av vannstanden ved laveste lavvann.

    For andre typer produksjonsenheter, produksjonsdammer på land, nedsenkbare anlegg etc. kan Fiskeridirektøren fastsette oppdrettsvolumet i hvert enkelt tilfelle.

    § 7

    Ved omregning av oppdrettsvolum fra strandinnhegning, avstengning o.l. til merd skal følgende regel nyttes: Gjennomsnittet av de siste tre års produksjon av fisk i kilo, dividert med 10, gir tillatt oppdrettsvolum i merd. Denne regel kommer ikke til anvendelse ved anlegg som ved vedtak i medhold av lov har fått fastsatt oppdrettsvolum i merd.

    § 8

    Denne forskriften trer i kraft straks. Samtidig oppheves forskrift om måling av volum i oppdrettsanlegg fastatt 7. november 1985 av Fiskeridepartementet.

    AKN/TBR

    Jobber du i fiskerinæringen?

    Vi vil gjerne intervjue deg om hvilke utfordringer fiskerinæringen står overfor når det gjelder å følge regelverket i praksis.  

    Les mer og meld deg til intervju