Havbruk til havs
Havbruk til havs er akvakultur som foregår utenfor produksjonsområdene for laks, ørret og regnbueørret. Det er per i dag tre områder i Norges økonomiske sone som er konsekvensvurdert for havbruk til havs.
Havbruk til havs åpner for ny industriutvikling og verdiskaping i Norge, men introduserer også nye utfordringer sammenlignet med kystnær akvakultur. For eksempel må anleggene og fisken tåle betydelig tøffere værforhold samtidig som avstanden inn til land krever nye løsninger for logistikk og beredskap. Havbruk til havs krever derfor nye og særtilpassede rammebetingelser.
Fiskeridirektoratet er sentral i arbeidet med utvikling av rammebetingelser for havbruk til havs. Direktoratet har en strategi med mål om at havbruk til havs skal forvaltes helhetlig for å legge til rette for forsvarlig og bærekraftig næringsaktivitet.
Fiskeridirektoratet har ansvar for tildeling av akvakulturtillatelser til havs. Fiskeridirektoratet har også tilsynsansvar for å sikre miljømessig forsvarlig drift, forebygging av rømming, skadebegrensning av rømming og at biomassen holdes innenfor de rammene som settes i regelverk og tillatelser.
Vi bidrar også til å legge til rette for havbruk til havs ved å jobbe for at næring sikres et tilstrekkelig og egnet areal og en bærekraftig sameksistens mellom havnæringene.