Veileder for håndtering av makrellstørje i not

Veiledning til oppdretter for håndtering av hendelser knyttet til makrellstørje som har tatt seg inn i akvakulturanlegg.

Rapportering av hendelse

Handling

Ved oppdagelse av makrellstørje i not skal oppdretter iverksette tiltak i henhold til selskapets/lokalitetens beredskapsplan for rømming umiddelbart. Det er viktig å prioritere å reparere hull som makrellstørjen har påført noten og sette ut gjenfangstgarn først.

Oppdretter skal straks sende melding om rømming eller mistanke om rømming til Fiskeridirektoratet gjennom «Min side». Det må fremgå av meldingen at det er oppdaget makrellstørje i not.

Fellingstillatelse

Handling

Før fisken kan avlives må det anskaffes fellingstillatelse.

Innenfor ordinær arbeidstid vil en tilsynsmedarbeider fra seksjon for akvakultur og veiledning ta kontakt. Oppdretter vil få veiledning og fellingstillatelse.

Utenom ordinær arbeidstid skal oppdretter kontakte Norsk FMC for å få utstedt fellingstillatelse.

Supplerende

Utenfor ordinær arbeidstid (kl. 09.00-14.30), i helger, samt offentlige fridager gis fellingstillatelse fra Norsk FMC. Telefon: 55 23 83 36

Håndtering av makrellstørje

Handling

Før fangst kan igangsettes er det viktig at skadeomfang på not kartlegges, og at hull repareres. Til fangst av makrellstørje i not anbefales det bruk av orkastnot, etter at nota er linet opp. Når en størje «stanses» i orkastet vil den sannsynligvis bli rolig.

Avlivning

Handling

Før avlivning er det viktig å få hindret makrellstørjens mulighet til å svømme. Når størja ikke får nok plass å svømme på vil den mest sannsynlig legge seg rolig på siden. Fiskeridirektoratet anbefaler at avlivning utføres med skytevåpen.

Skudd skal rettes mot fiskens hjerne slik at den mister bevisstheten umiddelbart. Det må ikke benyttes harpun eller tilsvarende som blir sittende fast i fisken, da dette kan føre til stor rømmingsfare ved skadeskyting.

Supplerende

Avlivning skal foregå på dyrevelferdsmessig måte, iht. dyrevelferdsloven.

Bruk av våpen må følge våpenloven, og utføres av våpenkyndig person og tilstrekkelig kaliber for formålet. Våpen og ammunisjon beregnet for storvilt anbefales.

Rapportering til Fiskeridirektoratet

Handling

Fiskens vekt og lengde skal rapporteres til Fiskeridirektoratet, uavhengig om fisken skal selges eller ikke.

Fiskeridirektoratet koordinerer internt slik at oppdretter får en kontaktperson for utstedelse av fangstsertifikat om det er ønskelig å selge makrellstørjen.

Supplerende

Kontaktpersoner: Kontaktperson for fangstsertifikat koordineres internt i Fiskeridirektoratet.

DNA-prøver

Handling

Det oppfordres til uttak av vevsprøver av makrellstørjen for videre DNA-analyse. Prøvetakningsprosedyre er utarbeidet av Havforskningsinstituttet.

Supplerende

Prosedyrer kan evt. etterspørres av saksbehandler i Fiskeridirektoratet.

Ytterligere oppfølging

Handling

Andre nøter på lokaliteten må også kontrolleres. Erfaringsmessig kan det være flere makrellstørjer som har tatt seg inn i nøtene.

Oppdretter bør varsle andre lokaliteter i nærheten, slik at disse kan være ekstra på vakt og sette inn eventuelle tiltak.

Publisert: