Veileder for håndtering av makrellstørje i not
Fiskeridirektoratet har utarbeidet en veileder for håndtering av makrellstørje i not.
Innledning
Frem til slutten av 1970-tallet var makrellstørjen en vanlig gjest langs norskekysten, men forekomstene ble stadig færre etter dette, helt fram til nyere tid.
Satelittmerking og visuelle observasjoner viser nå at makrellstørja er på god vei tilbake til å bli en hyppig besøkende langs vår kystlinje.
I den sammenheng har Fiskeridirektoratet fått rapportert inn økte forekomster av hendelser der makrellstørje tar seg inn i oppdrettsanlegg, gjennom not-veggen, og med dette forårsaker en fare for rømming av oppdrettsfisk.
Hullet som størja etterlater seg kan gjerne være forholdsvis lite og ofte i størrelsen 0,5 - 1m. Området på nota det makrellstørja tar seg inn er i stor grad varierende, rapporterte hendelser viser alt i fra 3 til 27 meters dybde.
Utbredelsen av hendelsene strekker seg så langt i fra sør i Vestland til Nordland og alle hendelsene har inntruffet i tidsrommet august - november.
Årsaken til at disse store fiskene tar seg inn i anleggene er ikke tilstrekkelig kartlagt.
Som et tiltak for å sikre god beredskap har Fiskeridirektoratet utarbeidet en veileder for håndtering av slike hendelser, basert på oppdretters erfaringer.

1. Rapportering av hendelse
Ved oppdagelse av makrellstørje i not skal det iverksettes tiltak i henhold til selskapets/lokalitetens beredskapsplan for rømming umiddelbart. Det er viktig å prioritere å reparere hull som makrellstørjen har påført noten og sette ut gjenfangstgarn først.
Rømmingsmelding til Fiskeridirektoratet skal straks sendes inn.
2. Fellingstillatelse
2.1 Handling
Før fisken kan avlives må det anskaffes fellingstillatelse. Denne kan gis av Fiskeridirektoratets seksjon for akvakulturtilsyn eller Norsk FMC.
2.2 Supplerende
Kontakt seksjon for akvakulturtilsyn og veiledning via vårt sentralbord på telefon 55 23 80 00
Utenfor ordinær arbeidstid (kl. 09.00-14.30), i helger, samt offentlige fridager gis fellingstillatelse fra Norsk FMC. Telefon: 55 23 83 36
3. Håndtering av makrellstørje
Før fangsting kan igangsettes er det viktig at skadeomfang på not kartlegges, og at hull repareres. Til fangst av makrellstørje i not anbefales det bruk av orkastnot, etter at nota er linet opp. Når en størje «stanses» i orkastet vil den sannsynligvis gi opp kampen.
4. Avlivning
4.1 Handling
Før avlivning er det viktig å få hindret makrellstørjens mulighet til å svømme. Når størja ikke får nok plass å svømme på vil den mest sannsynlig legge seg rolig på siden. Fiskeridirektoratet anbefaler at avlivning utføres med skytevåpen.
Skudd skal rettes mot fiskens hjerne slik at den mister bevisstheten umiddelbart. Det må ikke benyttes harpun eller tilsvarende som blir sittende fast i fisken, da dette kan føre til stor rømmingsfare ved skadeskyting
4.2 Supplerende
Avlivning skal foregå på dyrevelferdsmessig måte, i henhold til dyrevelferdsloven.
Bruk av våpen må følge våpenloven, og utføres av våpenkyndig person og tilstrekkelig kaliber for formålet. Våpen og ammunisjon beregnet for storvilt anbefales.
5. Rapportering til Fiskeridirektoratet
5.1 Handling
For at det skal bli utstedt et fangstsertifikat for makrellstørjen etter avlivning, må fiskens vekt og lengde rapporteres til Fiskeridirektoratets seksjon for fiskeriregulering. Se kontaktpersoner.
5.2 Supplerende
Kontaktpersoner:
Guro Kristoffersen Lysnes – 468 96 644 gulys@fiskeridir.no
Rune Mjørlund – 952 59 448 Rune.mjorlund@fiskeridir.no
Magnus Falnes Hole – 986 85 418 mahol@fiskeridir.no
6. Prøvetakingsinstruks for makrellstørje
Dersom en slik hendelse skulle inntreffe oppfordrer Fiskeridirektoratet til å sende inn vevsprøver til Havforskningsinstituttet. Prøvetakningsprosedyre er utarbeidet av Havforskningsinstituttet.
Kontaktpersoner: Ørjan B. Sørensen 99603375 eller Adam Custer 40345075
6.1 Lengde (cm) og vekt (kg)
Lengde måles på en av to måter; fra snute og langs kroppen frem til halerot, altså langs kurven av kroppen (CFL på figur), eller i rett linje fra snute til halerot (FL på figur 1). Vekt veies i kilo.

Dersom mulig er punkt 2-3 veldig viktig og punkt 4 fantastisk om mulig.
6.2 Finnestråle
Fremre finnestråle i ryggfinnen på makrellstørjen skjøres ut ved å splitte den fra de andre strålene, sette et godt snitt ved roten på tvers av fiskens kropp og vri løs. Viktig at roten av finnestrålen kommer med. Denne må fryses

6.3 Genetikkprøve
Skjær av en liten (1x1 cm) bit av vev mot haleroten. Er som bruskvev når en skjærer i det. Dette må så fryses.

6.4 Otolitter i hodet
Hodet kappes ved stiplet strek som vist på figur 3 og fryses.

6.5 Alle prøver sendes til Havforskningsinstituttet
Havforskningsinstituttet
v/ Ørjan B. Sørensen
Nordnesgaten 33
5005 Bergen
7. Ytterligere oppfølging
Andre nøter på lokaliteten må også kontrolleres. Erfaringsmessig kan det være flere makrellstørjer som har tatt seg inn i nøtene.
Andre lokaliteter i nærheten bør varsles, slik at disse kan være ekstra på vakt og sette inn eventuelle tiltak.
Last ned veileder
Veileder - håndtering av makrellstørje i not (pdf, 330.8 kB)