Mattilsynet og Fiskeridirektoratet følger algesituasjonen tett
Fiskeridirektoratet og Mattilsynet følger situasjonen og samarbeider tett med Havforskningsinstituttet og oppdrettere i forbindelse med algeoppblomstring i PO9 og PO10. Det er viktig at oppdretterne har beredskap og raskt tar kontakt dersom det skal flyttes fisk.
De første tilfellene av algeoppblomstring som har medført stor dødelighet, ble innrapportert fra Øksfjorden i slutten av april. Deretter har algene spredd seg til Raftsundet og Kanstadfjorden. Alle disse lokalitetene ligger i produksjonsområde 9.
De siste selskapene som nå er blitt berørte viser at algene har gått noe nordover til produksjonsområde 10 og Astafjorden.
Algene Phaeocystis og Chrysochromulina skiller ut et stoff som i kontakt med gjellene hos fisken fører dette til skader som kan resultere i at fisken ikke får tilstrekkelig med oksygen og til slutt dør.
Algesituasjonen kan følges på Havforskningsinstituttets side www.hi.no som oppdateres fortløpende.
Det er viktig at aktørene i området høyner beredskapen og er ekstra oppmerksomme på forhold som redusert sikt i sjøen, endret adferd hos fisken, økt dødelighet og liknende. Alle selskaper må bruke sine beredskapsplaner og iverksette tiltak for å forebygge og håndtere eventuelle situasjoner som oppstår.
Fiskeridirektoratet og Mattilsynet er i kontakt med alle oppdrettere i de berørte områdene. Det viktigste nå er å hjelpe oppdretterne i en vanskelig situasjon.
Når skal du kontakte Fiskeridirektoratet?
Ved mistanke eller påvisning av økt dødelighet som følge av algene, for i sikre god koordinering mellom sektormyndigheter og næring.
Varsle oss på e-post: fmc@fiskeridir.no
Når skal du kontakte Mattilsynet
Ved mistanke eller påvisning av økt dødelighet som følge av algene, for i sikre god koordinering mellom sektormyndigheter og næring.
Varsle oss på Altinn info.altinn.no
Når kontakter du Havforskningsinstituttet?
Ved spørsmål om algen, utbredelse og havstrømmer.
Les mer
Publisert: