Alger medfører fiskedød
En algeoppblomstring i produksjonsområdene 9 og 10 har ført til fiskedødelighet hos flere oppdrettere i Nordland og Troms. Vi følger utviklingen tett og er i løpende dialog med berørte aktører.
Den høyeste dødeligheten er rapportert i perioden 10.–12. mai i produksjonsområde 10, særlig i området rundt Astafjorden. Fire selskaper er berørt, men i ulik grad. Det har vært utfordringer med håndtering av død fisk, men alle oppdretterne har opplyst at de har hatt kontroll på situasjonen.
–Det er foreløpig estimert fra oppdretterne opp mot 1 million død fisk, hvorav 250 000 er smolt. Det pågår fortsatt opprydding i merder der fisk har sunket til bunnen, og tallet på død fisk kan bli høyere, sier Arnt Inge Berget, seksjonssjef for seksjon akvakulturtilsyn og veiledning i Fiskeridirektoratet.
Varsler og tiltak er iverksatt
Fiskeridirektoratet varslet oppdrettere i PO10 tidlig om muligheten for spredning fra PO9, og oppfordret til økt beredskap. Vi samarbeider tett med Mattilsynet og Havforskningsinstituttet om å følge utviklingen og gi nødvendig støtte til næringen.
– Oppdretterne er bedt om å følge med på tegn som endret adferd hos fisken, redusert sikt i vannet og økt dødelighet. Det er viktig med rask varsling til oss hvis dette er tilfellet, sier Berget
Algene som påvirker fisken
To algetyper er knyttet til hendelsen: Phaeocystis og Chrysochromulina. Disse kan skille ut stoffer som påvirker gjellene hos fisken og gjøre det vanskelig å ta opp oksygen.
Oppdrettere har meldt om slike forhold både i PO9 og PO10.
Hendelsesforløp i korte trekk
- Slutten av april: Første meldinger om dødelighet i Øksfjorden (PO9)
- Etterfølgende dager: Spredning til Raftsundet og Kanstadfjorden
- Tidlig mai: Algene registreres i Astafjorden og omkringliggende lokaliteter i PO10
- 10.–12. mai: Høyest rapportert dødelighet
- Etter 15. mai: Avtagende dødelighet utover uken
Publisert: