På oppdrag fra Fiskeridirektoratet har Sintef funnet ut hvilke redskap som er mest utsatt for slitasje og estimert materialmengden som tilføres havet. Ikke overraskende er det redskapsdeler med hard bunnkontakt som er mest utsatt og som dermed avgir mest plastfragmenter.
I løpet av Fiskeridirektoratets opprenskingstokt i august og september mellom Ålesund og Svalbard er det fjernet om lag 100 tonn med mistet og etterlatte fiskeredskaper og fiskeutstyr. Dette bidrar til reduksjon i spøkelsesfiske og er også et betydelig bidrag for å redusere marin forsøpling.
Fiskeridirektoratet ønsker å leie et fartøy over 50 meter til opprensking av tapte fiskeredskaper på fiskefeltene fra Sør-Norge til Barentshavet.
Det nordiske nettverket «Clean Nordic Oceans» (CNO) som ble igangsatt og finansiert av Nordisk Ministerråd har nå lagt fram sin sluttrapport. Rapporten avslører at det er til dels store forskjeller i hvordan de nordiske land håndterer marin forsøpling.
Det er etablert 50 fredningsområder for hummer, hvorav 10 er nye i 2020. Det er også på høring et fredningsområde for hummer.
I tillegg er det fire bevaringssoner i Tvedestrand kommune hvor det også er forbudt å fiske hummer.