Marine verneområder og nasjonalparker langs kysten er små sammenlignet med våre samlede havområder. Når det skal vurderes hvor effektivt marin natur tas vare på, må også tiltak i områder utenfor verneområdene tas i betraktning.
Fiskeridirektoratet har innført ei rekke arealbaserte fiskeritiltak som gir positive og varige effektar for å bevare naturmangfaldet. Det kjem fram av ei fersk stortingsmelding, «Heilskapleg nasjonal plan for bevaring av viktige område for marin natur».
Mandag lanserte Fiskeridirektoratet sin handlingsplan mot marin forsøpling. Kartlegging og fjerning av etterlatte blåskjellanlegg er ett av tiltakene i planen, og allerede nå starter direktoratet arbeidet med å få fjernet 15 forlatte anlegg i Agder.
Fiskeridirektoratet har no vedtatt ein eigen handlingsplan mot marin forsøpling som fiskerinæringa, fritidsfiskarar og havbruksnæringa er kjelde til. I planen er det lista opp ei rekkje tiltak som skal gjennomførast i løpet av planens femårsperiode.
Alle norske fiskebåter som driver ervervsmessig fiske, må rapportere fiskeriaktivitet og fangst på havet.
Fremstillingen av disse dataene i kart viser hvor og når det drives fiskeri, hvilke redskapstyper som brukes og hvilke arter som blir fanget.
I kartverktøyet vises fiskeriaktivitet fra norske fartøy over 15 m fra 2011 til i dag.
Etter hvert som sporing innføres obligatorisk også for fartøy under 15 meter, vil disse dataene inngå i fremstillingen.