27 000 hummerfiskere påmeldt

Så langt er nær 27 000 personer påmeldt hummerfiske i år. I fjor var totaltallet 33 300. Her kan du se antall påmeldte i alle fylker og kommuner.

Dette kan tyde på at mange som registrerte seg i fjor fremdeles tror den registreringen også gjelder for i år, men alle må registrere seg på nytt.

Tabellen (under) viser en kontinuerlig oppdatert oversikt over alle påmeldte på fylkes- og kommunenivå for 2018 og 2017, som var det første året med pliktig registrering.

Flest påmeldte er det i Hordaland der 6000 personer er registrert, mens det er færrest i Finnmark som har 4 registrerte hummerfiskere så langt. Disse må i tillegg reise uvanlig langt for å ta del i hummerfisket, og det nærmeste blir Tysfjord i Nordland som har en egen lokal stamme av hummer.

Saken fortsetter under statistikk-rapporten.

For å laste ned dataene må du først sette markøren inni tabellen.

Flest på Vestlandet

Også i Rogaland og Møre og Romsdal er det mange hummerfiskere med henholdsvis om lag 5300 og 4000 påmeldte personer. Dette betyr at Vestlandet er det store hummerfiskeområdet. Når vi tar med Sogn og Fjordane med over 1300 fiskere er det så langt registrert om lag 16 600 personer i 2018.

Totaltallet så langt på om lag 27 000 er likevel godt under 2017, da det totalt var 33 300 personer som registrerte seg. Også da hadde Hordaland flest med 7237 personer. Bergen og Karmøy er kommunene med flest registrerte personer med bortimot 1100 registrerte hver så langt.

Nye regler

Hummerfisket er etter hvert blitt strengt regulert med en kort og hektisk sesong som varer fra 1. oktober til og med 30. november på strekningen fra grensen mot Sverige til og med Sogn og Fjordane og en måned lenger, altså ut året fra Møre og Romsdal og nordover.

Fra og med i år er det påbudt med et ekstra rømmingshull i alle hummerteiner i tillegg til fluktåpninger. Hullet skal være så stort at man kan dra en gjenstand på 15x9 cm gjennom hullet. Hullet skal sys igjen med en oppløselig bomullstråd for å redusere faren for såkalt spøkelsesfiske hvis teinen skulle gå tapt. Se monteringsanvisning for bomullstråd i hummerteiner.

Hummerteiner skal ha minst to fluktåpninger, en på hver side av teinen og en i hvert kammer hvis teinen har flere kammer. Disse skal i perioden det er lov å fiske hummer ha en åpning på minst 60 mm. Utenom sesongen skal teiner som blir brukt til å fiske krabbe ha fluktåpninger på minst 80 mm.

Oppdatert: 04.10.2018